Dag 6 : dagje vrij maar toch aan de wandel

12 februari 2026 - äkäslompolo, Finland

We hebben een dagje vrij vandaag. Even geen activiteiten op het programma. Dat is ook wel een dag lekker. Ik schrik om kwart voor acht wakker. Gewoon dik 9 uur geslapen. Mn lijf voelt een beetje beurs van het fietsen van gisteren. Iets met niks meer gewend en geen conditie.

Ik zet de oven aan voor de broodjes en bak het laatste spek met ei. Lekker een stevig ontbijt. Je verbrand door de kou meer calorieën en dus moet je goed eten. Na het ontbijt brengen we de ochtend chillend door met de iPad en spelen we een spelletje, gewoon even niks.

Tegen de middag is het tijd voor de lunch. Rob warmt een restje kip op voor op een tortilla. Zo komt de koelkast ook leeg.

We blijven natuurlijk niet de hele dag binnen, dat is zonde. Op aanraden van de gids van gisteren lopen we naar het bezoekerscentrum. Het is een flinke tippel van 3 kilometer alleen maar bergop. Het is flink koud, het is -25 vandaag. Rob z’n gezicht zit vol met ijs bolletjes. Door het lopen hebben wij het beslist niet koud. Wij zijn zelfs aan het zweten als we bij het centrum aankomen.

IMG_2912IMG_2914IMG_2918IMG_2919ada62bff-ddd1-4833-866a-becd743b2f3e

We warmen even op en bekijken een film over het noorderlicht. Dan lopen we een rondje door het centrum waar ook verschillende exposities zijn. Een met kunst (wij zien het niet) en een over het leven van vroeger en nu. We spelen ook nog even met de stok paardjes.

IMG_2920IMG_2921IMG_2923IMG_2924IMG_2925IMG_2926IMG_2928IMG_2929IMG_2930IMG_2932IMG_2933IMG_292757b07d07-684a-452b-8fce-ac9dd7e18ee286a1dd0a-7be3-43d1-bbc9-9e916794cc36afab609f-fd2f-41bd-8662-7a195229f01106ba3c17-90b6-4204-b58b-30d2566e0a22

Als we uitgekeken zijn lopen we terug naar buiten. Via een slingerpad door het bos gaan we terug. Hier hebben we gisteren ook gefietst. Het blijft prachtig hier. Onderweg zien we een riviertje en eindelijk beestjes, een paar eenden.

IMG_2937IMG_2942IMG_2944IMG_2945IMG_29476dbef11b-4196-40f7-a926-4bfb8e74d62bIMG_2951

We steken het meer weer over en lopen richting supermarkt. Ik stap een bultje op en zodra ik een stap zet om het bultje af te gaan schuift m’n voet weg en lig ik weer op m’n rug. Tweede keer al deze vakantie dat ik onderuit ga. Gelukkig doet het geen pijn.

In de super is het druk. We hebben restjes dag vandaag en zoeken woksaus voor bij de rijst. We nemen de sweet chili woksaus mee. We hebben nog plakjes kipfilet en wat mais over. Samen met een paprika gaat het een prima maaltje worden.

We gaan terug naar het huisje. Toch mooi 10 kilometer gelopen. Het is mooi geweest. Mn voeten doen zeer en ik heb een beetje hoofdpijn. Tijd voor een warme kop thee met een stroopwafel en even rust.

We koken ons avond eten (het smaakte best) en spelen daarna nog een spelletje.

IMG_2960

Ik ga buiten nog kijken voor noorderlicht maar het is maar lichtjes zichtbaar. Terug naar binnen want het is koud. Ik hou de app wel in de gaten. Als die begint te loeien ga ik wel weer.

IMG_2965IMG_2970

Binnen stookt Rob een vuurtje. Zo hebben we het lekker warm.

IMG_2972

Morgen alweer de laatste volle dag in Lapland. Het wordt wel een bijzondere  dag want morgen mag ik m’n verjaardag hier vieren en we gaan in de middag met rendieren knuffelen. Zoooo schattig. Ik kan niet wachten.