Dag 5 : rondje met de fiets en weer noorderlicht

11 februari 2026 - äkäslompolo, Finland

Dag 5 : rondje fietsen en weer noorderlicht

De dagen vliegen om. We zitten al over de helft. Na een goede nacht staan we weer fris en fruitig op. We bakken broodjes af en ontbijten. Dan krijgen we een sms dat de fietstocht van vanochtend verplaatst wordt naar de middag wegens het koude weer. Het is nu -30 volgens m’n weerapp en vanmiddag zou het -16 zijn. Nou ja prima. Hebben we deze ochtend even niks.

We doen wat spelletje yahtzee en ik kijk alvast naar winter vol liefde. We bakken spek met ei voor de lunch zodat we een goede bodem hebben voor het fietsen. Buiten is het prachtig weer. De zon schijnt en de lucht is blauw. Top.

IMG_2809

Kwart over twee lopen we naar Sisu outdoor waar we weer het gezin uit België tegen komen die in onze groep van de scooter en Huskies zaten. We krijgen een helm en pakken ons warm in. Dan moeten we weer wachten op een paar dat te laat is. Waarom kunnen mensen toch niet op tijd zijn. De slee zegt dat het -22 is.

IMG_2810

We gaan vanmiddag op pad met een elektrische fatbike. Na wat uitleg over de fiets (hoe te schakelen, remmen en de ondersteuning te gebruiken) is het tijd om te gaan. Het eerste stuk is flink bergop. Lang leve de turbo stand. Het is trouwens nog wel een uitdaging om alles te bedienen met die dikke wanten.

IMG_2811IMG_2812

Als we boven op de berg zijn gaan we downhillen. Links, rechts bochtjes in. Echt gaaf door de sneeuw. Af en toe maakt de achterkant van de fiets een lichte uitstap als je remt en voel je hem slippen. Een keer ging het niet goed bij Rob en lag hij opeens in de sneeuw. Gelukkig val je zacht in de sneeuw.

IMG_2821

Onderweg stoppen we regelmatig voor een foto moment.  Halverwege stoppen we in een cafeetje in het bos voor een warme drank (lekker warm bessensap en Rob koffie) en om op te warmen. Er gaan toch weer wat teen warmers m’n snow boots in.

IMG_2817IMG_282031f3b09d-c84e-457c-84f8-e5426aec61d1IMG_2822IMG_2823IMG_2825

Het tweede gedeelte gaan verder door de bossen, over bevroren meren en moerassen. Het is bergje op, bergje af. De zon is aan het onder gaan dus we rijden de zonsondergang tegemoet. Het is prachtig. Wel echt koud. Ik voel m’n neus en mn linkerduim amper meer en ben echt blij met de warmte pads in mn schoenen.

66ac62c4-b09e-43fe-b6da-50f46b49d627IMG_2836IMG_2844c2e0dbfb-944b-4a9c-add3-e1d5ef19f5d6b111b467-a3b7-4f87-8cfd-ea133a8cb3ea

Tegen kwart over vier zijn we terug bij Sisu en stallen we de fiets. We hebben dan bijna 24 kilometer gefietst. Even opwarmen binnen. M’n balaclava zit gewoon vast geplakt door de kou. Als we een beetje opgewarmd zijn lopen we naar de supermarkt voor nog wat drinken, bier, melk en broodjes. De lucht is prachtig qua kleur.

IMG_2847

We hebben honger gekregen van deze fietstocht en lopen naar Janka grill. Nondeju die is dicht. Dus weer terug om bij Public house Selva Pyy naar binnen te gaan. We bestellen aan de bar een warme thee, ice tea en twee rendier burgers met frietjes. Het eten gaat er goed in en smaakt heerlijk. Rendier smaakt prima.

IMG_2850

Tijd  om terug naar het huisje te gaan. Daar laden we de boodschappen uit en ploffen op de bank waar ik even de oogjes sluit.

03d1c49a-7797-4197-acbf-54226fcfafa5

Maar niet voor lang. Ik krijg een melding van de Aurora app en ga naar buiten. Ik hoef niet ver te gaan vandaag want het noorderlicht zit recht boven ons huisje. Het is een ware lichtshow. Soms is het een streep, soms wordt het breder en je ziet het zelfs dansen. Ik blijf het geweldig vinden. Wat boffen we maar zeg. Van de 5 dagen hebben we nu 4 dagen noorderlicht gezien. En ik was bang dat we het niet zouden gaan zien haha.

IMG_2864IMG_2911IMG_2888IMG_2878

Morgen hebben we dagje vrij. We mogen sneeuwschoenen gaan halen bij Sisu en ermee op pad. Morgen maar eens zien wat we doen.

1. Elsje:
    12 februari 2026
    Wat zien jullie veel noorderlicht! Ik hoor zo vaak dat men helemaal niks heeft gezien. Jullie boffen!